Predstava „BaŠTa“ u Pedagoškom muzeju

by | Oct 18, 2020 | Obaveštenje | 0 comments

U petak, 16. oktobra 2020. godine, u Pedagoškom muzeju prikazana je predstava „Bah, Šahovske table, Tango – BaŠTa“ autora (scenariste i režisera) Maje Grinalt, a u saradnji Pedagoškog muzeja i Sovadesign-a.  U predstavi, pored autorke koja je tumačila ulogu Gđe Magri, kustosa, pijaniste i dizajnera, učestvovali su kao tango plesači Aleksa Efremovski i Aleksandra Todić.

Ba(h)Š(ahovske table)Ta(ngo) je avangardna jednočinka s dva karaktera: Kustos (dok radi u muzeju, priča o komšinici – udovici, njenim nevoljama i svojim pokušajima da joj pomogne) i Gospođa Magri (pijanistkinja i udovica šahovskog velemajstora). Radnja je smeštena u budućnost, u 2045. godinu. U drami se izvode celokupne BAHOVE „Dvoglasne invencije“, ŠAHOVSKE TABLE predstaljaju scenografiju, a TANGO koreografija je završnica. Spominju se šah, bridž i sudoku, a cela drama je napisana kao jezička igra u kojoj se zadata reč mora pojaviti u rečenici. Zadate reči su duhovni principi (nazivi TABLI), i raspoloženja (BAHOVIH „Invencija“). Postoji mesto gde se presecaju, tj. ista reč je i duhovni princip i raspoloženje. Trajanje drame je 50 minuta. 

Zbog interesovanja publike, a usled ograničenog broja u sali zbog prevencije korona virusa, očekujemo uskoro novo izvođenje predstave „BaŠTa“. 

Autor fotografija: Đorđe Nikolić. 

Autor videa: Branislav Bašić Pekar.

„Velika zahvalnost Pedagoškom muzeju za mogućnost izvođenja drame.“ – Maja Grinalt

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *