Otvaranje izložbe “Ljubica Radović – moja učiteljica”, 26. 12. 2022. g.

by | Dec 23, 2022 | Uncategorized | 0 comments

U Pedagoškom muzeju u Beogradu, u Uzun Mirkovoj 14, u ponedeljak 26. decembra 2022. godine, otvorena je tematska izložba pod nazivom “LJUBICA RADOVIĆ – MOJA UČITELJICA”, autora Ane Novaković Vučković. Izložba kroz ličnu zaostavštinu, arhivsku građu, fotografije, rukopise i knjige oslikava život i rad ove srpske učiteljice, čiji potomci i dan danas čuvaju toplu uspomenu na njenu posvećenost deci, učenicima, porodici, ćerki, unukama. Ova izložba je priča o njoj.

Ljubica Radović  rođena je pred samo izbijanje Prvog svetskog rata. Već sa četiri godine ostala je bez oba roditelja. Odškovala se u teškim uslovima u posleratnoj Kraljevini Jugoslaviji, preživela Drugi svetski rat, gubitak sina i mnoge druge nevolje koje joj je život donosio. Ostavila  je neizbrisiv trag kod svojih, učenika, kolega, saradnika i naravno svoje porodice. Zapamćena kao stroga, pravična učiteljica, dobar čovek , profesionalac, borac, požrtvovana supruga, majka i baka.

O njenoj stručnosti , znanju i sposobnost da isto prilagodi i prenese učenicama svedoče mnogobrojni izveštaji poslodavaca, ocene komisija kao i njen  minuli rad. O Ljubici Radović ne zna se mnogo. Njen veliki trud koji je uložila u svako napisano slovo i broj i zalaganje za učenje  i znanje ravnopravno zauzimaju mesto među mnogobrojnim istaknutim ličnostima iz naučno prosvetne delatnosti.

Pedagoški muzej se srdačno zahvaljuje porodici Ljubice Radović za arhivsku građu iz ličnog fonda koja je u mnogome pomogla da se katalog i izložba realizuju. Arhivska građa korišćena za izradu kataloga i realizaciju izložbe poklonjena je Muzeju i samim tim Pedagoški Muzej napraviće fond Ljubice Radović.

Izložba je realizovana u Galeriji Pedagoškog muzeja i biće otvorena do Svetog Save, 27. januara 2023. godine. Ulaz je besplatan. Dobrodošli!

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *